Spaghetti

[Dieta bezmleczna PDF]

[Dieta wegetariańska PDF]

[Dieta wegetariańska bezmleczna PDF]

[Dieta bezglutenowa PDF]

[Dieta bezglutenowa bezmleczna PDF]

[Dieta bez wieprzowiny PDF]

 

DIETA PODSTAWOWA

TYDZIEŃ III 14.11.2022- 18.11.2022          

PONIEDZIAŁEK 14.11

Zupa barszcz biały z ziemniakami i kiełbaską  93 % mięsa (1,6,9,10) 300 ml

Delikatne chili con carne mięso wieprzowe mielone z fasola kukurydzą papryka w sosie pomidorowym (1)  140 g

Makaron z  mąki durum (1,3) 150 g

Surówka mix sałat z cebulką marchewką ogórkiem i oliwą z oliwek  60 g

Kompot z owoców sezonowych  200 ml

Owoc sezonowy  1 szt./ 100 g

 

WTOREK  15.11

Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym z kaszą kuskus (1,8,9) 300 ml

Nugetsy z kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych  (1,3)   4 szt.

Ziemniaki puree z koperkiem (7) 150 g

Buraczki z jabłkiem oliwą 120 g

Kompot z owoców sezonowych 200 ml

Owoc sezonowy 1 szt./ 100 g

 

ŚRODA 16.11

Zupa z fasolki szparagowej zabielana z ziemniakami i koperkiem (7,9) 300 ml

Indyk pierś duszona w sosie śmietanowo ziołowym (1,7) 140 g

Ryż pełnoziarnisty   150 g

Surówka z kapusty czerwonej z oliwą  60 g

Kompot z jabłek 200 ml

Gruszka 1 szt./ 100 g

 

CZWARTEK 17.11

Zupa pomidorowa  z drobnym makaronem z mąki durum i bazylią (1,3,9) 300 ml

Ryba Miruna panierowana w sezamie  (1,3,4,11) 90 g

Ziemniaki z koperkiem  150 g

Surówka Colesław z kapusty białej z koperkiem  (3,10) 120 g

Kompot z owoców sezonowych 200 ml

Owoc sezonowy 1 szt./ 100 g

 

PIĄTEK 18.11

Zupa jarzynowa z ziemniakami i koperkiem (9) 300 ml

Naleśniki z serem z dodatkiem mąki pełnoziarnistej - wyrób własny  (1,3,7) 2 szt (200 g) 

Polewa truskawkowa (7) 80  ml

Surówka z selera rodzynek z sokiem z cytryny (9,12) 60 g

Woda mineralna  200 ml

Jabłko 1 szt./ 100 g

 

TYDZIEŃ IV 21.11.2022- 25.11.2022           

PONIEDZIAŁEK 21.11

Zupa krem z fasoli z ziemniakami i kiełbaska 93 % mięsa (1,6,9,10) 300 ml

Makaron z mięsem mieszanym drobiowo wieprzowym mielonym  sosem bolognese z serem mozzarellą (1,3,7) 300 g                  

Surówka mix sałat z cebulką ogórkiem i sosem winegret (10) 60 g

Kompot z owoców sezonowych 200 ml

Owoc sezonowy 1szt./ 100g

 

WTOREK 22.11

Rosół drobiowy z makaronem nitki z mąki durum (1,3,9)    300 ml

Kotlet schabowy panierowany klasycznie (1,3) 90 g

Ziemniaki  koperkiem  150 g

Surówka rzodkiew biała por z kukurydzą na jogurcie (3,7,10) 120 g

Kompot z owoców sezonowych 200 ml

Owoc sezonowy 1szt/ 100g

 

ŚRODA  23.11

Zupa żurek z jajkiem ziemniakami i dodatkiem chrzanu z majerankiem (1,3,9,10) 300 ml

Risotto warzywne z mięsem kurczaka w kawałkach (brokuł kalafior marchewka fasolka) z sosem pomidorowym (1,9) 300g

Surówka szwedzka z oliwą (10) 60 g

Kompot z owoców sezonowych 200 ml

Owoc sezonowy 1szt./ 100g

 

CZWARTEK 24.11

Zupa krupnik z kasza jęczmienną i natka pietruszki  (1,9) 300 ml

Ryba panierowana  (1,3,4)  90 g 

Ziemniaki puree z koperkiem (7) 150 g

Surówka kapusty kiszonej z marchewką cebulką i oliwą z oliwek (10) 120 g

Woda mineralna 200 ml

Śliwki 1szt./ 100g

 

PIĄTEK  25.11

Zupa z zielonego groszku zabielana z ziemniakami    (7,9)   300 ml

Pierogi ruskie z cebulką - wyrób własny z dodatkiem maki pełnoziarnistej  (7)  9 szt.

Jogurt naturalny (7)  50 ml

Surówka marchewka jabłko selera z sokiem z cytryny (9) 60 g

Kompot z owoców sezonowych 200 ml

Banan 1szt./ 100g

 

TYDZIEŃ V 28.11.2022- 02.12.2022           

PONIEDZIAŁEK 28.11

Zupa jarzynowa zabielana z brukselką i ziemniakami (7,9) 300 ml

Udko z kurczaka pieczone sos śmietanowo pieczarkowy z natka pietruszki  (1,7) 90 g/ 50 ml

Kasza pęczak z soczewicą  (1) 150 g

Surówka wielowarzywna z papryką i oliwą  (10) 120 g

Kompot z owoców sezonowych 200 ml

Owoc sezonowy 1 szt./ 100g

 

WTOREK 29.11

Zupa pomidorowa zabielana z makaronem świderki (1,3,7,9) 300 ml

Kotlet mielony z mięsa wieprzowego i z cebulką  (1,3) 90 g

Ziemniaki puree z koperkiem (7) 150 g

Mizeria z jogurtem z  szczypiorkiem (7)  120 g

Kompot z wiśni 200 ml

Jabłko 1 szt./ 100g

 

ŚRODA  30.11

Zupa lekka grochówka z kiełbaską 93 % mięsa z natką pietruszki (1,6,9,10) 300 ml

Ryż z jabłkiem prażonym i cynamonem  250 g

Polewa waniliowa na jogurcie (7) 50 ml 

Marchewka tarta zabielana (7) 60 g

Kompot z owoców sezonowych 200 ml

Owoc sezonowy 1 szt./ 100g

 

CZWARTEK 01.12

Zupa barszcz czerwony z ziemniakami i majerankiem (9) 300 ml

Makaron z mąki durum z mięsem z kurczaka w kawałku pesto bazyliowym z serem mozarellą  (1,3,7,8) 300 g               

Surówka z czerwonej i białej kapusty z oliwą  120 g

Kompot z owoców sezonowych 200 ml

Owoc sezonowy 1 szt./ 100g

 

PIĄTEK  02.12

Zupa krem z selera zabielany z grzankami  (1,9)  300 ml

Ryba panierowana (1,3,4) 90 g

Ziemniaki 150 g

Szpinak 120 g

Woda mineralna 200 ml

Winogrono 1 szt./ 100g

 

W JADŁOSPISACH ZAZNACZONO ALERGENY WYSTĘPUJĄCE W POSIŁKACH ZGODNIE Z ROZPORZĄDZENIEM 1169/2011 Z DNIA 25 PAŹDZIERNIKA 2011.: dania zaproponowane w jadłospisie zostały przygotowane w oparciu o składniki mogące zawierać w swoim składzie substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

OPRACOWANO PRZEZ DIETETYKA:                                                       

 Dominika Mikłas                                                                  

 Dietetyk kliniczny