
Menu w marcu 2023
- Szczegóły
[Dieta wegetariańska bezmleczna PDF]
[Dieta bezglutenowa bezmleczna PDF]
DIETA PODSTAWOWA MARZEC
TYDZIEŃ III 13.02.2023 - 17.03.2023
PONIEDZIAŁEK 13.03
Zupa ogórkowa z ziemiankami i koperkiem (seler, gorczyca) 300 ml
Makaron z maki durum' a la carbonara z szynką wieprzową w sosie śmietanowo- serowym (ser mozzarella) (pszenica, jaja, soja, mleko, seler) 270 g
Surówka mix sałat z marchewką papryką oliwą z oliwek 60 g
Kompot owocowy z owoców sezonowych 200 ml
Owoc sezonowy 1 szt./ 100g
WTOREK 14.03
Zupa krupnik z kaszy jęczmiennej z natka pietruszki (jęczmień, seler) 300 ml
Ryba Mintaj panierowany (pszenica, jaja, ryby) 90 g
Ziemniaki puree (mleko) 150 g
Surówka z kapusty kiszonej marchewki jabłka i cebuli z oliwa (gorczyca) 100 g
Woda mineralna 200 ml
Gruszka 1 szt./ 100 g
ŚRODA 15.03
Zupa pomidorowa zabielana z włoszczyzną makaronem nitki i natka pietruszki (pszenica, jaja, mleko, seler) 300 ml
Pulpet mielony z mięsa mieszanego drobiowego wieprzowego w sosie cebulowym (pszenica, jaja) 90 g/ 50 ml
Ryż paraboliczny 150 g
Surówka z ogórka kiszonego z cebula i oliwą (gorczyca) 100 g
Kompot owocowy z owoców sezonowych 200 ml
Jabłko 1 szt./ 100 g
CZWARTEK 16.03
Zupa pieczarkowa z makaronem z maki durum (pszenica, jaja, seler) 300 ml
Nugetsy z kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych (pszenica, jaja) 4 szt
Ziemniaki puree z koperkiem (mleko) 150 g
Surówka z kapusty białej z kukurydzą papryką i oliwą (gorczyca) 100 g
Kompot owocowy z owoców sezonowych 200 ml
Owoc sezonowy 1 szt./ 100 g
PIĄTEK 17.03
Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i majerankiem z pomidorami (seler, gorczyca) 300 ml
Naleśniki z serem i musem jabłkowym - wyrób własny z dodatkiem mąki pełnoziarnistej w wersji pieczonej (pszenica, jaja, mleko) 2 szt
Polewa porzeczkowa na jogurcie z miodem (mleko) 80 ml
Surówka z marchewki i ananasa i sokiem z cytryny 60 g
Kompot owocowy z owoców sezonowych 200 ml
Owoc sezonowy 1 szt./ 100 g
TYDZIEŃ IV 20.03.2023 - 24.03.2023
PONIEDZIAŁEK 20.03
Zupa brukselkowa zabielana z ziemniakami i koperkiem (mleko, seler) 300 ml
Delikatne chili con carne mięso mieszane drobiowo- wieprzowe mielone z fasola czerwona papryka cebula w sosie pomidorowym (pszenica) 140 g
Ryz paraboliczny 150 g
Surówka kapusty białej z kukurydzą i oliwą (gorczyca) 60 g
Kompot owocowy z owoców sezonowych 200 ml
Owoc sezonowy 1szt./ 100g
WTOREK 21.03
Rosół drobiowy z makaronem nitki z mąki durum natka pietruszki i lubczykiem (pszenica, jaja, seler) 300 ml
Kotlet schabowy panierowany klasycznie (pszenica, jaja) 90 g
Ziemniaki 150 g
Surówka z kapusty pekińskiej z marchewka porem i ogórkiem sosem jogurtowym (mleko) 60 g
Kompot owocowy z owoców mieszanych sezonowych 200 ml
Jabłko 1szt./ 100g
ŚRODA 22.03
Zupa kalafiorowa z ziemniakami i koperkiem (seler) 300 ml
Delikatna potrawka z mięsa kurczaka w kawałkach w sosie śmietanowym z jarmużem (pszenica, mleko) 140 g
Kasza pęczak (pszenica) 150 g
Buraczki z papryką 100 g
Kompot z truskawek 200 ml
Gruszka 1szt./ 100g
CZWARTEK 23.03
Zupa pomidorowa z soczewicą czerwoną i ryżem parabolicznym (seler) 300 ml
Ryba Mintaj panierowany klasycznie (pszenica, jaja, ryba) 90 g
Ziemniaki puree z koperkiem (mleko) 150 g
Surówka kapusty kiszonej z cebulką i oliwą z oliwek (gorczyca) 100 g
Kompot owocowy z owoców sezonowych 200 ml
Owoc sezonowy 1szt./ 100g
PIĄTEK 24.03
Zupa krem z dyni z dodatkiem ziemniaków z mlekiem kokosowym i pestkami dyni (kokos, seler) 300 ml
Pierogi ruskie ziemniaczano serowe - wyrób własny z dodatkiem maki pełnoziarnistej omaszczone cebulką (pszenica, jaja, mleko) 9 szt.
Surówka z czerwonej kapusty z oliwą i natką 60 g
Kompot owocowy z owoców sezonowych 200 ml
Owoc sezonowy 1szt./ 100 ml
TYDZIEŃ V 27.03.2023- 31.03.2023
PONIEDZIAŁEK 27.03
Zupa selerowa zabielana z ziemniakami z natką pietruszki (mleko, seler) 300 ml
Makaron penne z mąki durum mięsem indyka w kawałku i sosem pomidorowym (pszenica, jaja) 320 g
Mix sałat z rzodkiew białą kukurydzą i sosem winegret (gorczyca) 60 g
Woda mineralna 200 ml
Mandarynka 1 szt./ 100g
WTOREK 28.03
Zupa krupnik z kaszy pęczak z pieczarkami i natka pietruszki (pszenica, seler) 300 ml
Udko z kurczaka pieczone w marynacie paprykowej 90 g
Ziemniaki puree z koperkiem (mleko) 150 g
Buraczki lekko chrzanowe z oliwą 100 g
Woda mineralna 200 ml
Jabłko 1 szt./ 100g
ŚRODA 29.03
Zupa żurek zabielany z kiełbaską wieprzową 93 % mięsa z ziemniakami i majerankiem (pszenica, soja, mleko, seler, gorczyca) 300 ml
Ryba Miruna panierowana w chrupiącej klasycznie Sos grecki z warzywami korzennymi w sosie pomidorowym (pszenica, jaja, ryba, seler) 140 g
Ryż paraboliczny 150 g
Ogórek kiszony z porem z oliwą i koperkiem (gorczyca) 60 g
Kompot owocowy z owoców sezonowych 200 ml
Owoc sezonowy 1 szt./ 100g
CZWARTEK 30.03
Zupa krem z pieczonej papryki z pomidorami z grzankami (pszenica, seler) 300 ml
Stek z mięsa mielonego wieprzowego z cebulką (pszenica, jaja) 90 g
Ziemniaki z koperkiem 150 g
Mizeria z rzodkiewki białej z jogurtem ze szczypiorek (mleko) 100 g
Kompot owocowy z owoców sezonowych 200 ml
Owoc sezonowy 1 szt./ 100g
PIĄTEK 31.03
Zupa barszcz ukraiński zabielany z biała fasolą i ziemniakami z koperkiem (mleko, seler, gorczyca) 300 ml
Potrawka z ciecierzycy z marchewką dynią z curry z mlekiem kokosowym (pszenica, orzechy) 140 g
Kasza bulgur (pszenica) 150 g
Surówka z kapusty białej z papryka z oliwą (gorczyca) 60 g
Kompot owocowy z owoców sezonowych 200 ml
Owoc sezonowy 1 szt./ 100g
OPRACOWANO PRZEZ DIETETYKA: Dominika Mikłas Dietetyk kliniczny