WRZESIEŃ  TYDZIEŃ IV 19.09.2022- 23.09.2022

JADŁOSPIS PODSTAWOWY SZKOŁA  NUMER 9

 

 

PONIEDZIAŁEK 19.09

 

WTOREK
20.09

 

ŚRODA  
21.09

 

CZWARTEK 22.09

 

PIĄTEK
23.09

 

OBIAD

Zupa z brukselki zabielana z ziemniakami i koperkiem  (7,9)

300 ml

Zupa ryżowa zabielana z koperkiem  (7,9)

300 ml

Zupa barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i koperkiem (7,9)

300 ml

Zupa krem z papryki z kasza jaglana i słonecznikiem  (9)

 

300 ml

Zupa jarzynowa z ziemniakami fasolka szparagową z natka pietruszki (9)

300 ml

Makaron świderki z mąki durum  z sosem bolońskim z mięsa wieprzowego i włoszczyzną posypany serem mozzarella (1,3,7,9)

320 g

Nugetsy z fileta kurczaka  panierowane w płatkach owsianych  (1,3)

4 szt.

Pulpet z wołowiny    (1,9)

140 g

Ryba panierowana w sezamie   (1,3,4,11)

90 g

Naleśniki z serem białym  -ciasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej -wyrób własny (1,3,7)

200 g

   

Ziemniaki młode z koperkiem

150 g

Ryż pełnoziarnisty 

150 g

Ziemniaki młode z koperkiem

150 g

Jogurt naturalny  (7)

60 ml

Mix sałat z Rukola i kukurydzą z sosem winegret  (3,10)

60 g

Colesław z marchewką   (3,10)

120 g

Młoda kapusta duszona z koperkiem (7)

120 g

Surówka z kapusty kiszonej  z papryką  oliwą i natką pietruszki (10)

120 g

Marchewka słupki 

60 g

Kompot z owoców 

200 ml

Kompot z owoców 

200 ml

Kompot z owoców mieszanych  

200 ml

Kompot z owoców 

200 ml

Kompot z agrestu

200 ml

Owoc sezonowy

1 szt./ 100 g

Owoc sezonowy

1 szt./ 100 g

Brzoskwinia 

1 szt./ 100 g

Owoc sezonowy

1 szt./ 100 g

Jabłko

1 szt./ 100 g

ZAZNACZONO ALERGENY WYSTĘPUJĄCE W POSIŁKACH ZGODNIE Z ROZPORZĄDZENIEM 1169/2011 Z DNIA 25 PAŹDZIERNIKA 2011.: dania zaproponowane w jadłospisie zostały przygotowane w oparciu o składniki mogące zawierać w swoim składzie substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji takie jak: 1.zboża zawierające gluten, 2. Skorupiaki i produkty pochodne, 3.jaja i produkty pochodne, 4.ryby i produkty pochodne, 5.orzeszki ziemne, 6.soje i produkty pochodne, 7.mleko i produkty pochodne,8. orzechy, migdały, 9.Seler i produkty pochodne, 10. Gorczyca i produkty pochodne, 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne,12. Dwutlenek siarki i siarczany, 13. łubin i produkty pochodne, 14. Mięczaki i produkty pochodne. Informujemy, że istnieje możliwa obecność powyżej wymienionych alergenów w produktach użytych do produkcji posiłków.

OPRACOWANO PRZEZ DIETETYKA:                                                       Dominika Mikłas                                                                     Dietetyk kliniczny

 

WRZESIEŃ  TYDZIEŃ V 26.09.2022- 30.09.2022

JADŁOSPIS PODSTAWOWY SZKOŁA  NUMER 9

 

 

PONIEDZIAŁEK 26.09

 

WTOREK 27.09

 

ŚRODA  
28.09

 

CZWARTEK 29.09

 

PIĄTEK
30.09

 

OBIAD

Zupa pomidorowa zabielana z makaronem świderki i z natka pietruszki (1,3,7,9)

300 ml

Zupa pieczarkowa zabielana z drobnym makaronem z mąki durum (1,3,7,9)

300 ml

Lekka grochówka z ziemniakami i kiełbaską z natką pietruszki (1,6,9,10)

300 ml

Zupa krem z pieczonej dyni z mlekiem kokosowym i grzankami  (1,8,9)

300 ml

Zupa ogórkowa zabielana z ryżem parabolicznym  (7,9,10)

300 ml

Kotlet mielony z mięsa mieszanego wieprzowo- wołowym z cebulką  (1,3)

90 g

Schab pieczony 

90 g

Ryż z jabłkiem prażonym i cynamonem  

300 g

Pierogi z mięsem wieprzowym- podane z okraszane cebulką - wyrób własny z mąki pełnoziarnistej (1,3)

6 szt./ 240 g

Paluszki rybne z Mintaja (1,3,4,9,10,14)

4 szt. 90g

Kasza kuskus (1)

150 g

Ziemniaki młode z koperkiem

150 g

Sos waniliowy na bazie jogurtu (7)

80 ml

   

Ziemniaki młode z koperkiem 

150 g

Mizeria z jogurtem ze szczypiorkiem (7)

120 g

Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i pomidorem z oliwą

60 g

Surówka z marchewki tartej i brzoskwini z sokiem z cytryny

60 g

Surówka z buraczków  papryki z jabłkiem oliwą i natką pietruszki 

120 g

Surówka  z kapusty kiszonej z cebulką i oliwą (10)

120 g

Woda mineralna 

200 ml

Kompot z owoców mieszanych

200 ml

Kompot z owoców 

200 ml

Kompot z owoców 

200 ml

Kompot z owoców 

200 ml

Brzoskwinia

1 szt./ 100 g

Jabłko

1 szt./ 100 g

Owoc sezonowy

1 szt./ 100 g

Owoc sezonowy

1 szt./ 100 g

Owoc sezonowy

1 szt./ 100 g

ZAZNACZONO ALERGENY WYSTĘPUJĄCE W POSIŁKACH ZGODNIE Z ROZPORZĄDZENIEM 1169/2011 Z DNIA 25 PAŹDZIERNIKA 2011.: dania zaproponowane w jadłospisie zostały przygotowane w oparciu o składniki mogące zawierać w swoim składzie substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji takie jak: 1.zboża zawierające gluten, 2. Skorupiaki i produkty pochodne, 3.jaja i produkty pochodne, 4.ryby i produkty pochodne, 5.orzeszki ziemne, 6.soje i produkty pochodne, 7.mleko i produkty pochodne,8. orzechy, migdały, 9.Seler i produkty pochodne, 10. Gorczyca i produkty pochodne, 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne,12. Dwutlenek siarki i siarczany, 13. łubin i produkty pochodne, 14. Mięczaki i produkty pochodne. Informujemy, że istnieje możliwa obecność powyżej wymienionych alergenów w produktach użytych do produkcji posiłków.

OPRACOWANO PRZEZ DIETETYKA:                                                       Dominika Mikłas                                                                     Dietetyk kliniczny

Jadłospis ogólny [PDF]

Dieta bezmleczna [PDF]

Dieta wegetariańska bezmleczna [PDF]

Dieta wegetariańska [PDF]