bezp doln LOGO

Kalendarz szkolny

Listopad 2018
P W Ś C Pt S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Logowanie

Akademia Młodego Kucharza

Akademia Młodego Kucharza

Stankiewicz Bogumiła 03 grudzień 2013 Aktualizacja:21 marzec 2014 

placuszki

placuszki
W środę 27.11.13 uczniowie klasy I a w ramach współpracy z Akademią Młodego Kucharza piekli placuszki dyniowe. Każdy otrzymał fartuszek, miseczkę i produkty. Zanim dzieci przystąpiły do pracy wysłuchały krótkiego opowiadania o wartościach odżywczych dyni. Dowiedziały się, że jest ona bogatym źródłem cynku i innych mikroelementów potrzebnych do zdrowia. A oto krótki przepis jak upiec placuszek dyniowy. Podany przepis dotyczy jednego placuszka, składniki można dozować w zależności od ich ilości.

Na dno miseczki każdy uczeń otrzymał około 5 dag białego twarożku, potem trzeba dodać kilka rodzynek, łyżeczkę cukru trzcinowego, szczyptę cukru waniliowego. Składniki wymieszać. Następnie oddzielić żółtka od białek. Białka zostały ubite na sztywną pianę, a żółtka roztrzepane. Każde dziecko wlało po jednej łyżeczce żółtka do miseczki i całość zamieszało. Potem młodzi sztuki kulinarnej dodali łyżkę mąki, szczyptę cynamonu, i łyżkę startej dyni. Następnie każdy mały kucharz dostał ubitą pianę do przemieszania. Masa na placuszki była gotowa. Placuszki zostały upieczone w patelni na oleju, a następnie z apetytem zjedzone. Zajęcia bardzo nam się podobały. Planujemy je kontynuować.