bezp doln LOGO

Kalendarz szkolny

Wrzesień 2019
P W Ś C Pt S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Logowanie

Jadłospis

Jadłospis

Dieta bezglutenowa 14.10-25.10

 

ZAZNACZONO ALERGENY ZGODNIE Z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) Nr 1169/2011 załącznik nr II – wytłuszczonym drukiem ( waga zupy 300ml  klasy I-VIII )

Poniedziałek

14.10.2019

Zupa:

Jarzynowa  z ziemniakami  (seler,łopatka wieprzowa) 

II danie: Risotto   z kurczaka w carry  z kurkumą  (pieczarki, groszek, marchewka )100g  ryż 150g

Kompot porzeczkowy  200ml

Owoc: jabłko 1szt

Wtorek

15.10.2019

Zupa:

Rosół z makaronem bezglutenowym   i lubczykiem   (seler, lubczyk, porcja rosołowa )

II Danie:

Kotlet mielony(mąka bezglutenowa) ala gołąbek70g Ziemniaki150g

Surówka Colesław (kapusta biała,marchewka,jabłko, cebulka, olej rzepakowy) 100g 

Kompot jabłkowy 200ml

Owoc: gruszka 1szt

Środa

16.10.2019

Zupa:

Grochówka (seler,pietruszka, cebula,ziemniaki,groch połówki,,natka pietruszki,szynka wieprzowa )

II Danie:

Makaron  bezglutenowy z serem i polewą owocową z rodzynkami 150g/100ml( mleko)

Kompot śliwkowy

Owoc: jabłko

Czwartek

17.10.2019

Zupa:

Pomidorowa z makaronem bezglutenowym  (seler, żeberka wieprzowe )

II Danie:

Pieczeń schabowa  70g,

Sos pieczeniowy 50ml

Kasza jaglana  150g

Surówka z buraczków(buraczki,jabłko, cebulka, olej rzepakowy)100g

Kompot jabłkowy 200ml

Owoc: śliwka 

Piątek

18.10.2019

Zupa:

Ogórkowa z ziemniakami   (seler,  udko z kurczaka)

II Danie:

Pierogi leniwe  bezglutenowe (mleko)  masełko 40g surówka  z marchewki i jabłka(olej rzepakowy) 100g  Kompot wieloowocowy 200ml

owoc: gruszka

 

   

Poniedziałek

21.10.2019

Zupa:

Kalafiorowa  z ziemniakami   (seler, żeberka wieprzowe)

II Danie:

Spaghetti bolohnese (łopatka wieprzowa)   , Sos 100ml,

 Makaron  bezglutenowy 150g

Kompot porzeczkowy  200ml   

Owoc : Jabłko

Wtorek

22.10.2019

Zupa:

Barszcz ukraiński   (seler, fasolka,szynka wieprzowa )

II Danie:

Filet drobiowy soute 70g, sos chrzanowy 50ml

Ziemniaki 150g

Surówka z kapusty pekińskiej (jabłko,kukurydza,olej rzepakowy) 100g 

Kompot  jabłkowy z cynamonem   200 ml

Owoc: Gruszka

Środa  

23.10.2019

Zupa:

Krem z dyni z imbirem  (seler, udko z kurczaka)

II Danie:

Pulpecik wieprzowy(łopatka wieprzowa) 70g

Sos pieczarkowy  50ml

Kasza jaglana  150g

Ogórek kiszony 100g

Kompot  śliwkowy  200 ml

Owoc: Jabłko 

Czwartek

24.10.2019

Zupa:

Krupnik z kaszą jaglaną   (seler, ćwiartka z kurczaka )

II Danie:

Pierogi ruskie  bezglutenowe  -wyrób własny 180g

( mleko)

Marchewka z jabłkiem 100g

Cebulka 50g

Kompot z jabłek i aronii  200ml

Owoc : śliwka

Piątek 

25.10.2019

Zupa:

pomidorowa z ryżem  ( seler,por ziemniaki, łopatka wieprzowa )

II Danie:

Ryba po grecku (Miruna) 70g/100g Ziemniaki 150g

Kompot  wieloowocowy 200ml

Owoc :  gruszka

Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno – warzywnym , maśle,  mące i selerze. Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno parowym. Kompoty  z owoców sezonowych przygotowywany  na wodzie z owocami z dodatkiem substancji słodzącej - cukier, miód.

Dieta bezmleczna 14.10-25.10

 

ZAZNACZONO ALERGENY ZGODNIE Z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) Nr 1169/2011 załącznik nr II – wytłuszczonym drukiem ( waga zupy 300ml  klasy I-VIII )

Poniedziałek

14.10.2019

Zupa:

Jarzynowa  z ziemniakami  (seler,łopatka wieprzowa) 

II danie: Risotto   z kurczaka w carry  z kurkumą  (pieczarki, groszek, marchewka )100g  ryż 150g

Kompot porzeczkowy  200ml

Owoc: jabłko 1szt

Wtorek

15.10.2019

Zupa:

Rosół z makaronem  i lubczykiem   (seler, gluten pszenny, lubczyk, porcja rosołowa )

II Danie:

Kotlet mielony ala gołąbek70g(gluten) Ziemniaki150g

Surówka Colesław (kapusta biała,marchewka,jabłko, cebulka, olej rzepakowy) 100g 

Kompot jabłkowy 200ml

Owoc: gruszka 1szt

Środa

16.10.2019

Zupa:

Grochówka (seler,pietruszka, cebula,ziemniaki,groch połówki,,natka pietruszki,szynka wieprzowa )

II Danie:

Makaron z  polewą owocową z rodzynkami 150g/100ml(gluten)

Kompot śliwkowy

Owoc: jabłko

Czwartek

17.10.2019

Zupa:

Pomidorowa z makaronem  (seler,gluten pszenny,żeberka wieprzowe )

II Danie:

Pieczeń schabowa  70g,

Sos pieczeniowy 50ml

Kasza jęczmienna 150g(gluten)

Surówka z buraczków(buraczki,jabłko, cebulka, olej rzepakowy)100g

Kompot jabłkowy 200ml

Owoc: śliwka 

Piątek

18.10.2019

Zupa:

Ogórkowa z ziemniakami   (seler, gluten, udko z kurczaka)

II Danie:

Kopytka (gluten pszenny) bułka tarta, masełko (gluten pszenny)40g surówka  z marchewki i jabłka(olej rzepakowy) 100g  Kompot wieloowocowy 200ml

owoc: gruszka

 

   

Poniedziałek

21.10.2019

Zupa:

Kalafiorowa  z ziemniakami   (seler, żeberka wieprzowe)

II Danie:

Spaghetti bolohnese (łopatka wieprzowa)   , Sos 100ml,

 Makaron 150g (gluten pszenny )

Kompot porzeczkowy  200ml   

Owoc : Jabłko

Wtorek

22.10.2019

Zupa:

Barszcz ukraiński   (seler, fasolka,szynka wieprzowa )

II Danie:

Filet drobiowy soute 70g, sos chrzanowy 50ml

Ziemniaki 150g

Surówka z kapusty pekińskiej (jabłko,kukurydza,olej rzepakowy) 100g 

Kompot  jabłkowy z cynamonem   200 ml

Owoc: Gruszka

Środa  

23.10.2019

Zupa:

Krem z dyni z imbirem  (seler, udko z kurczaka)

II Danie:

Pulpecik wieprzowy(łopatka wieprzowa) 70g

Sos pieczarkowy  50ml

Kasza gryczana 150g(gluten pszenny)

Ogórek kiszony 100g

Kompot  śliwkowy  200 ml

Owoc: Jabłko 

Czwartek

24.10.2019

Zupa:

Krupnik z kaszą jaglaną   (seler, ćwiartka z kurczaka )

II Danie:

Pierogi z warzywami  -wyrób własny 180g

(gluten)

Marchewka z jabłkiem 100g

Cebulka 50g

Kompot z jabłek i aronii  200ml

Owoc : śliwka

Piątek 

25.10.2019

Zupa:

pomidorowa z ryżem  ( seler,por ziemniaki, łopatka wieprzowa )

II Danie:

Ryba po grecku (Miruna) 70g/100g Ziemniaki 150g

Kompot  wieloowocowy 200ml

Owoc :  gruszka

Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno – warzywnym , maśle,  mące i selerze. Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno parowym. Kompoty  z owoców sezonowych przygotowywany  na wodzie z owocami z dodatkiem substancji słodzącej - cukier, miód.

Dieta zwykła 14.10-25.10

 

ZAZNACZONO ALERGENY ZGODNIE Z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) Nr 1169/2011 załącznik nr II – wytłuszczonym drukiem ( waga zupy 300ml  klasy I-VIII )

Poniedziałek

14.10.2019

Zupa:

Jarzynowa  z ziemniakami  (seler,łopatka wieprzowa) 

II danie: Risotto   z kurczaka w carry  z kurkumą  (pieczarki, groszek, marchewka )100g  ryż 150g

Kompot porzeczkowy  200ml

Owoc: jabłko 1szt

Wtorek

15.10.2019

Zupa:

Rosół z makaronem  i lubczykiem   (seler, gluten pszenny, lubczyk, porcja rosołowa )

II Danie:

Kotlet mielony ala gołąbek70g(gluten) Ziemniaki150g

Surówka Colesław (kapusta biała,marchewka,jabłko, cebulka, olej rzepakowy) 100g 

Kompot jabłkowy 200ml

Owoc: gruszka 1szt

Środa

16.10.2019

Zupa:

Grochówka (seler,pietruszka, cebula,ziemniaki,groch połówki,,natka pietruszki,szynka wieprzowa )

II Danie:

Makaron z serem i polewą owocową z rodzynkami 150g/100ml(gluten, mleko)

Kompot śliwkowy

Owoc: jabłko

Czwartek

17.10.2019

Zupa:

Pomidorowa z makaronem  (seler,gluten pszenny,żeberka wieprzowe )

II Danie:

Pieczeń schabowa  70g,

Sos pieczeniowy 50ml

Kasza jęczmienna 150g(gluten)

Surówka z buraczków(buraczki,jabłko, cebulka, olej rzepakowy)100g

Kompot jabłkowy 200ml

Owoc: śliwka 

Piątek

18.10.2019

Zupa:

Ogórkowa z ziemniakami   (seler, gluten, udko z kurczaka)

II Danie:

Pierogi leniwe(gluten pszenny, mleko) bułka tarta, masełko (gluten pszenny)40g surówka  z marchewki i jabłka(olej rzepakowy) 100g  Kompot wieloowocowy 200ml

owoc: gruszka

 

   

Poniedziałek

21.10.2019

Zupa:

Kalafiorowa  z ziemniakami   (seler, żeberka wieprzowe)

II Danie:

Spaghetti bolohnese (łopatka wieprzowa)   , Sos 100ml,

 Makaron 150g (gluten pszenny )

Kompot porzeczkowy  200ml   

Owoc : Jabłko

Wtorek

22.10.2019

Zupa:

Barszcz ukraiński   (seler, fasolka,szynka wieprzowa )

II Danie:

Filet drobiowy soute 70g, sos chrzanowy 50ml

Ziemniaki 150g

Surówka z kapusty pekińskiej (jabłko,kukurydza,olej rzepakowy) 100g                              

Kompot  jabłkowy z cynamonem   200 ml

Owoc: Gruszka

Środa  

23.10.2019

Zupa:

Krem z dyni z imbirem  (seler, udko z kurczaka)

II Danie:

Pulpecik wieprzowy(łopatka wieprzowa) 70g

Sos pieczarkowy  50ml

Kasza gryczana 150g(gluten pszenny)

Ogórek kiszony 100g

Kompot  śliwkowy  200 ml

Owoc: Jabłko 

Czwartek

24.10.2019

Zupa:

Krupnik z kaszą jaglaną   (seler, ćwiartka z kurczaka )

II Danie:

Pierogi ruskie -wyrób własny 180g

(gluten, mleko)

Marchewka z jabłkiem 100g

Cebulka 50g

Kompot z jabłek i aronii  200ml

Owoc : śliwka

Piątek 

25.10.2019

Zupa:

pomidorowa z ryżem  ( seler,por ziemniaki, łopatka wieprzowa )

II Danie:

Ryba po grecku (Miruna) 70g/100g Ziemniaki 150g

Kompot  wieloowocowy 200ml

Owoc :  gruszka

Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno – warzywnym , maśle,  mące i selerze. Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno parowym. Kompoty  z owoców sezonowych przygotowywany  na wodzie z owocami z dodatkiem substancji słodzącej - cukier, miód.

Dieta II 30.09-11.10

Poniedziałek
30.09.2019
Zupa:
Kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami (seler, por, marchew, żeberka wieprzowe )
II danie:
Kurczak w sosie słodko kwaśnym ( kukurydza, groszek, ananas,filet z piersi,marchewka) 120g Ryż 150g
Kompot porzeczkowy 200ml
Owoc: Jabłko 1szt.

Wtorek
01.10.2019
Zupa:
Barszcz czerwony zabielany (seler, marchew, por, natka pietruszki, udko z kurczaka, jogurt naturalny )
II Danie:
Kotlet z soczewicy, mięsa i ryżu 70g (gluten pszenny, jajko, łopatka wieprzowa)
Ziemniaki 150 g
Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem, kukurydzą i szczypiorkiem (olej rzepakowy) 100g
Kompot jabłkowy 200 ml
Owoc: Gruszka 1szt.

Środa
02.10.2019
Zupa:
Rosół z makaronem i lubczykiem (seler, gluten pszenny, lubczyk, marchew, por, porcja rosołowa)
II Danie:
Filet z kurczaka soute 70g Mix kasz(jęczmienna, gryczana, gluten pszenny) 150g
Marchewka z groszkiem na ciepło 100g
Kompot porzeczkowy 200ml
Owoc: śliwka 1szt

Czwartek
03.10.2019
Zupa:
Minestrone (seler, szczaw, marchew, por, papryka, kukurydza,łopatka wieprzowa)
II Danie:
Łazanki (pomidory w puszce, kapusta kiszona, szynka wieprzowa, makaron łazankowy- gluten pszenny) ogórek kiszony 100g
Owoc: Jabłko 1szt.

Piątek
04.10.2019 Zupa:
Pomidorowa z ryżem (seler, marchew, por)
II Danie:
Kopytka z masełkiem i cynamonem 180g (gluten pszenny, jajko) 100 g
Surówka z kapusty pekińskiej z brzoskwiniami i rodzynkami 100g(olej rzepakowy)
Kompot gruszkowy 200ml
Owoc: śliwka 1szt

Poniedziałek
07.10.2019
Zupa:
ogórkowa z ziemniakami (seler, marchew, por, ogórek kiszony, żeberka wieprzowe)
II Danie:
Spaghetti bologhnesse (łopatka wieprzowa) 150g makaron (gluten pszenny) 150g
Kompot wiśniowy 200ml
Owoc: Jabłko 1szt.

Wtorek
08.10.2019
Zupa:
Krem z pomidorów z grzankami (seler, gluten pszenny, marchew, por, natka pietruszki, łopatka wieprzowa)
II Danie:
Kotlet pożarski (filet z piersi kurczaka, gluten pszenny) 70g sos koperkowy 50ml
Ziemniaki 150g buraczki z jabłuszkiem i cebulką 100g
Kompot wiśniowy 200ml
Owoc: brzoskwinia 1szt

Środa
09.10.2019
Zupa:
Wielowarzywna (seler, kalafior, groszek, fasolka marchew, por, natka pietruszki, udko z kurczaka)
II Danie
Knedle ze śliwką 160g (gluten pszenny) cukier puder 50g
Kompot z aronii 200 ml
Owoc: Jabłko 1szt.

Czwartek
10.10.2019 Zupa:
Krem z zielonego groszku z ptysiami (fasolka szparagowa, marchew, por, seler, łopatka wieprzowa)
II Danie:
Gulasz drobiowy (marchewka, filet z piersi, groszek) 120ml kasza jaglana 150ml
Kompot porzeczkowy 200ml
Owoc : gruszka 1szt.

Piątek
11.10.2019 Zupa:
Żurek z jajkiem (seler, marchewka, por,ćwiartka z kurczaka)
II Danie:
Kotlet rybny Miruna z kaszą jaglaną 70g
Ziemniaki 150g Surówka szwedzka z ogórkiem kiszonym 100g
Kompot wieloowocowy 200ml
Owoc : jabłko 1szt.

Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno – warzywnym , maśle, mące i selerze. Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno parowym. Kompoty z owoców sezonowych przygotowywany na wodzie z owocami z dodatkiem substancji słodzącej - cukier, miód.

Dieta I 30.09-11.10

 

Poniedziałek
30.09.2019
Zupa:
Kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami (seler, por, marchew, żeberka wieprzowe )
II danie:
Kurczak w sosie słodko kwaśnym ( kukurydza, groszek, ananas,filet z piersi,marchewka) 120g Ryż 150g
Kompot porzeczkowy 200ml
Owoc: Jabłko 1szt.

Wtorek
01.10.2019
Zupa:
Barszcz czerwony zabielany (seler, marchew, por, natka pietruszki, udko z kurczaka, jogurt naturalny )
II Danie:
Kotlet z soczewicy, mięsa i ryżu 70g (gluten pszenny, jajko, łopatka wieprzowa)
Ziemniaki 150 g
Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem, kukurydzą i szczypiorkiem (olej rzepakowy) 100g
Kompot jabłkowy 200 ml
Owoc: Gruszka 1szt.

Środa
02.10.2019
Zupa:
Rosół z makaronem i lubczykiem (seler, gluten pszenny, lubczyk, marchew, por, porcja rosołowa)
II Danie:
Filet z kurczaka soute 70g Mix kasz(jęczmienna, gryczana, gluten pszenny) 150g
Marchewka z groszkiem na ciepło 100g
Kompot porzeczkowy 200ml
Owoc: śliwka 1szt

Czwartek
03.10.2019
Zupa:
Minestrone (seler, szczaw, marchew, por, papryka, kukurydza,łopatka wieprzowa)
II Danie:
Łazanki (pomidory w puszce, kapusta kiszona, szynka wieprzowa, makaron łazankowy- gluten pszenny) ogórek kiszony 100g
Owoc: Jabłko 1szt.

Piątek
04.10.2019
Zupa:
Pomidorowa z ryżem (seler, marchew, por)
II Danie:
Kopytka z masełkiem i cynamonem 180g (gluten pszenny, jajko) 100 g
Surówka z kapusty pekińskiej z brzoskwiniami i rodzynkami 100g(olej rzepakowy)
Kompot gruszkowy 200ml
Owoc: śliwka 1szt

Poniedziałek
07.10.2019
Zupa:
ogórkowa z ziemniakami (seler, marchew, por, ogórek kiszony, żeberka wieprzowe)
II Danie:
Spaghetti bologhnesse (łopatka wieprzowa) 150g makaron (gluten pszenny) 150g
Kompot wiśniowy 200ml
Owoc : Jabłko 1szt.

Wtorek
08.10.2019
Zupa:
Krem z pomidorów z grzankami (seler, gluten pszenny, marchew, por, natka pietruszki, łopatka wieprzowa)
II Danie:
Kotlet pożarski (filet z piersi kurczaka, gluten pszenny) 70g sos koperkowy 50ml
Ziemniaki 150g buraczki z jabłuszkiem i cebulką 100g
Kompot wiśniowy 200ml
Owoc: brzoskwinia 1szt

Środa
09.10.2019
Zupa:
Wielowarzywna (seler, kalafior, groszek, fasolka marchew, por, natka pietruszki, udko z kurczaka)
II Danie
Knedle ze śliwką 160g (gluten pszenny) cukier puder 50g
Kompot z aronii 200 ml
Owoc: Jabłko 1szt.

Czwartek
10.10.2019
Zupa:
Krem z zielonego groszku z ptysiami (fasolka szparagowa, marchew, por, seler, łopatka wieprzowa)
II Danie:
Gulasz drobiowy (marchewka, filet z piersi, groszek) 120ml kasza jaglana 150ml
Kompot porzeczkowy 200ml
Owoc : gruszka 1szt.

Piątek
11.10.2019
Zupa:
Żurek z jajkiem (seler, marchewka, por,ćwiartka z kurczaka)
II Danie:
Kotlet rybny Miruna z kaszą jaglaną 70g
Ziemniaki 150g Surówka szwedzka z ogórkiem kiszonym 100g
Kompot wieloowocowy 200ml
Owoc : jabłko 1szt.

Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno – warzywnym , maśle, mące i selerze. Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno parowym. Kompoty z owoców sezonowych przygotowywany na wodzie z owocami z dodatkiem substancji słodzącej - cukier, miód.

 

Dieta zwykła 17.06-19.06

 

ZAZNACZONO ALERGENY ZGODNIE Z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) Nr 1169/2011 załącznik nr II – wytłuszczonym drukiem (waga zupy 300ml) ( klasy I-VIII)

Poniedziałek

17.06.2019

Zupa:

Krem z zielonego groszku z grzankami   (seler, gluten pszenny)(por, marchew, zielony groszek)

II danie:

Risotto z kurczakiem w carry (kukurydza, groszek, papryka) 120g

Ryż 150g

Kompot porzeczkowy  200ml

Owoc: Jabłko 1szt.            

Wtorek

18.06.2019

Zupa:

Krem z pomidorów z lanymi kluseczkami  (seler, gluten pszenny)(por, marchew, )

II Danie:

Pieczeń rzymska 70g (gluten pszenny, jajko)

Sos paprykowy  50ml (mleko)

Kasza pęczak 150g(gluten pszenny)

Surówka szwedzka (ogórek kiszony,cebulka, olej rzepakowy) 100g

Kompot jabłkowy 200 ml

Owoc: Gruszka 1szt.

Środa

19.06.2019

Zupa:

Zupa wiosenna (seler) (kalafior, fasolka szparagowa, ziemniaki, marchew, koper)

II Danie:

Podudzie  z kurczaka 70g młode ziemniaczki z koprem 150g Kapusta pekińska z jabłkiem i mandarynką (sos winegret) 100g

Kompot śliwkowy 200ml

Owoc: Jabłko 1szt.

Dieta bezglutenowa 17.06-19.06

 

ZAZNACZONO ALERGENY ZGODNIE Z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) Nr 1169/2011 załącznik nr II – wytłuszczonym drukiem ( waga zupy 300ml) ( klasy I-VIII )

Poniedziałek

17.06.2019

Zupa:

Krem z zielonego groszku  (seler)(por, marchew, zielony groszek)

II danie:

Risotto z kurczakiem w carry (kukurydza, groszek, papryka) 120g

Ryż 150g

Kompot porzeczkowy  200ml

Owoc: Jabłko 1szt.            

Wtorek

26.03.2019

Zupa:

Krem z pomidorów  (seler)(por, marchew, ogórek kiszony)

II Danie:

Pieczeń rzymska  70g  (jajko,mąka bezglutenowa)

Sos paprykowy  50ml

kasza jaglana 150g

Surówka szwedzka  (ogórek kiszony , marchewka , cebulka, olej rzepakowy) 100g

Kompot jabłkowy 200 ml

Owoc: Gruszka 1szt.

Środa

27.03.2019

Zupa:

Zupa wiosenna (seler)(kalafior, fasolka szparagowa, ziemniaki, marchew, koper)

II Danie:

Podudzie z kurczaka 70g młode ziemniaki z koprem 150g kapusta pekińska z jabłkiem i mandarynką 100g (sos winegret)

Kompot śliwkowy 200ml

Owoc: Kiwi 1szt.

Dieta bezglutenowa 06.05-17.05

 

ZAZNACZONO ALERGENY ZGODNIE Z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) Nr 1169/2011 załącznik nr II – wytłuszczonym drukiem ( waga zupy 300ml)(  klasy I-VIII )

Poniedziałek

06.05.2019

Zupa:

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami   (seler) (marchew, por, natka pietruszki)

II danie:

Makaron bezglutenowy świderki  z serem białym , jogurtem , owocami  i rodzynkami 150g/140ml( mleko)

Kompot porzeczkowy  200ml

 Owoc : Jabłko  1szt.

Wtorek

07.05.2019

Zupa:

Barszcz czerwony   (seler)(burki, marchew, por, natka pietruszki)

II Danie:

Pierś z kurczaka soute   80g Sos paprykowy 50mRyż 150g

Surówka z marchewki i  jabłka ( rodzynki) 120g

Kompot gruszkowy 200ml

Owoc :  Mandarynka  1szt.

Środa

08.05.2019

Zupa:

Rosół z makaronem (seler, gluten pszenny)(marchew, por, natka pietruszki)

II Danie:

Kotlety z soczewicy mięsa i ryżu 80g( jajko) ,Ziemniaki 150g

Surówka szwedzka ( ogórek kiszony, cebula, jabłko, olej rzepakowy) 120 g  

Kompot jabłkowy 200ml

 Owoc :  Kiwi 1szt.

Czwartek

09.05.2019

Zupa:

Minestrone (seler)(pomidor, ziemniaki, marchew, por, natka, kukurydza)

II Danie:

Gulasz wieprzowy 140ml(łopatka wieprzowa)

Ryż 150g

Surówka mizeria(ogórki, szczypior, jogurt naturalny) 120g(mleko)

Kompot śliwkowy 200ml

 Owoc: Gruszka 1szt.

Piątek

10.05.2019

Zupa:

Neapolitańska  (seler, mleko)(marchew, por, natka pietruszki)

II Danie:

Filet rybny soute 80g( Miruna)(ryba) Ziemniaki 150g

Surówka z kiszonej kapusty(marchewka ,jabłko ,olej rzepakowy) 120g

Kompot wiśniowy  200ml

Owoc: Jabłko 1szt.

 

 

 

Poniedziałek

13.05.2019

Zupa:

Ogórkowa z ziemniakami  (seler)(ogórek kiszony, marchew, por)

II Danie:

Spaghetti z sosem pomidorowym, pieczarkami i mięsem mielonym z łopatki wieprzowej

Makaron  bezglutenowy 150g, Sos 140ml

Kompot śliwkowy  200ml

Owoc : Jabłko 1szt,

Wtorek

14.05.2019

Zupa:

Jarzynowa z zielonym groszkiem (seler)(marchew, por, groszek, fasolka szparagowa, ziemniaki)

II Danie:

Klops wieprzowy, sos koperkowy  80g/ 50 ml ( jajko) Kasza gryczana 150 g

Surówka z marchewki na słodko( ananas, jabłko, rodzynki ) 120g

Kompot gruszkowy  200 ml

Owoc: Mandarynka 1szt.

Środa  

15.05.2019

Zupa:

Pomidorowa z makaronem  bezglutenowym (seler)(marchew, por ,natka pietruszki)

II Danie:

Pieczeń schabowa  80g  sos pieczeniowy 50ml    Ziemniaki 150g

Surówka z buraczków(buraki, jabłko, cebulka, olej rzepakowy) 120g

Kompot porzeczkowy 200ml

 Owoc: Gruszka 1szt.

Czwartek 

16.05.2019

Zupa:

Pieczarkowa z makaronem bezglutenowym (seler) (pieczarki, marchew, por)

II Danie:

Gołąbki z mięsa i ryżu 80g(łopatka wieprzowa) Sos pomidorowy 50ml

Ziemniaki 150g

Kompot jabłkowy 200ml

Owoc :Kiwi 1szt.

Piątek 

17.05.2019

Zupa:

Zacierkowa (seler)(marchew, por, natka pietruszki, makaron bezglutenowy)

II Danie:

Kotlet jajeczny 80g  ( jajko) Ziemniaki  150g

Surówka  z ogórka kiszonego ( biała kapusta, natka pietruszki, marchew, olej rzepakowy) 120g

Kompot owocowy 200ml

Owoc :  Jabłko  1szt.

Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno – warzywnym , maśle,  mące i selerze. Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno parowym. Kompoty  z owoców sezonowych przygotowywany  na wodzie z owocami z dodatkiem substancji słodzącej - cukier, miód.

Dieta bezmleczna 17.06-19.06

 

ZAZNACZONO ALERGENY ZGODNIE Z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) Nr 1169/2011 załącznik nr II – wytłuszczonym drukiem ( waga zupy 300ml) ( klasy I-VIII )

Poniedziałek

17.06.2019

Zupa:

Krem z zielonego groszku   (seler)(por, marchew, groszek zielony)

II danie:

Risotto z kurczakiem w carry (kukurydza, groszek, papryka) 120g

Ryż  150g

Kompot porzeczkowy  200ml

Owoc: Jabłko 1szt.            

Wtorek

18.06.2019

Zupa:

Krem z pomidorów z lanymi kluseczkami  (seler, gluten pszenny)(por, marchew, ogórek kiszony)

II Danie:

Pieczeń rzymska   70g (gluten pszenny, jajko)

Sos paprykowy 50ml

Kasza pęczak 150g(gluten pszenny)

Surówka szwedzka  (ogórek kiszony,marchewka, cebulka, olej rzepakowy) 100g

Kompot jabłkowy 200 ml

Owoc: Gruszka 1szt.

Środa

19.06.2019

Zupa:

Zupa wiosenna (seler)(kalafior, fasolka szparagowa, ziemniaki, marchew, koper)

II Danie:

Podudzie  z kurczaka 70g młode ziemniaczki z koprem 150g Kapusta pekińska z jabłkiem i mandarynką 100g

Kompot śliwkowy 200ml

 Owoc: Kiwi  1szt.

Dieta bezmleczna 06.05-17.05

 

ZAZNACZONO ALERGENY ZGODNIE Z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) Nr 1169/2011 załącznik nr II – wytłuszczonym drukiem ( waga zupy 300ml)( klasy I-VIII )

Poniedziałek

06.05.2019

Zupa:

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami   (seler)(marchew, por, natka pietruszki)

II danie:

Makaron świderki  z  owocami  i rodzynkami 150g/140ml(gluten pszenny)

Kompot porzeczkowy  200ml

Owoc :   Jabłko  1szt.

Wtorek

07.05.2019

Zupa:

Barszcz czerwony   (seler)(burki, marchew, por, natka pietruszki)

II Danie:

Pierś z kurczaka soute 80g, Sos paprykowy 50ml   Kasza pęczak 150g(gluten pszenny)

Surówka z marchewki i  jabłka ( rodzynki) 120g

Kompot gruszkowy 200ml

Owoc :  Mandarynka 1szt.

Środa

08.05.2019

Zupa:

Rosół z makaronem (seler, gluten pszenny)(marchew, por, natka pietruszki)

II Danie:

Kotlety z soczewicy mięsa i ryżu 80g(gluten pszenny, jajko) ,Ziemniaki 150g

Surówka szwedzka ( ogórek kiszony, cebula, jabłko, olej rzepakowy) 120 g  

Kompot jabłkowy 200ml

Owoc :  Kiwi 1szt.

Czwartek

09.05.2019

Zupa:

Minestrone (seler)(pomidor, ziemniaki, marchew, por, natka, kukurydza)

II Danie:

Gulasz wieprzowy 140ml(łopatka wieprzowa)

Kasza jęczmienna 150g(gluten pszenny)

Surówka mizeria(ogórki, szczypior) 120g

Kompot śliwkowy 200ml

Owoc: Gruszka 1szt.

Piątek

10.05.2019

Zupa:

Neapolitańska  (seler, gluten)(marchew, por, natka pietruszki)

II Danie:

Filet rybny w panierce 80g( Miruna)(ryba, gluten pszenny, jajko) Ziemniaki 150g

Surówka z kiszonej kapusty(marchewka ,jabłko ,olej rzepakowy) 120g

Kompot wiśniowy  200ml

Owoc: Jabłko 1szt.

 

 

 

Poniedziałek

13.05.2019

Zupa:

Ogórkowa z ziemniakami  (seler)(ogórek kiszony, marchew, por)

II Danie:

Spaghetti z sosem pomidorowym, pieczarkami i mięsem mielonym z łopatki wieprzowej

Makaron 150g(gluten pszenny) Sos 140ml

Kompot śliwkowy  200ml

Owoc : Jabłko 1szt.

Wtorek

14.05.2019

Zupa:

Jarzynowa z zielonym groszkiem  (seler)(marchew, por, groszek, fasolka szparagowa,ziemniaki)

II Danie:

Klops wieprzowy, sos koperkowy  80g/ 50 ml (gluten pszenny, jajko) Kasza gryczana 150 g

Surówka z marchewki na słodko( ananas, jabłko, rodzynki ) 120g 

 Kompot gruszkowy  200 ml

Owoc: Mandarynka 1szt.

Środa  

15.05.2019

Zupa:

Pomidorowa z makaronem  (seler, gluten pszenny)(marchew, por ,natka pietruszki)

II Danie:

Pieczeń schabowa 80g, Sos pieczeniowy 50ml

Ziemniaki 150g

Surówka z buraczków(buraki, jabłko, cebulka, olej rzepakowy) 120g

Kompot porzeczkowy 200ml

Owoc: Jabłko

Czwartek 

16.05.2019

Zupa:

Pieczarkowa z makaronem  (seler, gluten pszenny) (pieczarki, marchew, por)

II Danie:

Gołąbki z mięsa i ryżu 80g(łopatka wieprzowa) Sos pomidorowy 50ml

Ziemniaki 150g

Kompot jabłkowy 200ml

Owoc :Kiwi 1szt.

Piątek 

17.05.2019

Zupa:

Zacierkowa (seler, gluten pszenny)(marchew, por, natka pietruszki)

II Danie:

Kotlet jajeczny 80g  (gluten pszenny, jajko) Ziemniaki  150g

Surówka  z ogórka kiszonego ( biała kapusta, natka pietruszki, marchew, olej rzepakowy) 120g

Kompot owocowy 200ml

Owoc :  Jabłko  1szt.